LIVE TEXT | Război în Ucraina. Transferul avioanelor F-16 în Ucraina îi pune pe gânduri pe ruși cu privire la implicarea NATO în război

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Transferul avioanelor F-16 în Ucraina îi pune pe gânduri pe ruși cu privire la implicarea NATO în război

Este a 453-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că transferul de avioane F-16 în Ucraina ar ridica întrebări cu privire la implicarea NATO în război. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut un nou discurs adresat poporului ucrainean în care a transmis că țara sa nu trebuie să uite pe cine a pierdut şi că trebuie să fie puternică.

foto epa efe

UPDATE 06:35 Transferul avioanelor F-16 în Ucraina îi pune pe gânduri pe ruși cu privire la implicarea NATO în război

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că transferul de avioane F-16 în Ucraina ar ridica întrebări cu privire la implicarea NATO în război.

“Nu există nicio infrastructură pentru operarea de F-16 în Ucraina şi nici numărul necesar de piloţi şi de personal de întreţinere nu există”, a precizat Antonov într-un mesaj pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei ruse.

“Ce se va întâmpla dacă avioanele de luptă americane vor decola de pe aerodromurile NATO, controlate de „voluntari” străini?”, a mai adăugat ambasadorul rus.

UPDATE 03:00 Tirania își schimbă forma, dar ucide la fel de brutal, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut un nou discurs adresat poporului ucrainean în care a transmis că țara sa nu trebuie să uite, cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Represiunii Politice, pe cine a pierdut şi că trebuie să fie puternică, relatează news.ro .

”Astăzi este Ziua de Comemorare a Victimelor Represiunii Politice... Ziua de Comemorare a tuturor celor care au fost ucişi în timpul regimului sovietic. Să nu uităm ce s-a întâmplat, să nu uităm pe cine am pierdut şi să nu uităm că trebuie să fim puternici”, a spus liderul ucrainean.

Zelenski a vorbit și despre discuțiile pe care le-a avut în ultimele zile pentru Ucraina. El a punctat faptul că a luat parte la Summit-ul G7 unde a primti garanții de protecție pentru poporul ucrainean.

“Terminăm această săptămână foarte dificilă, dar foarte importantă. Vineri, am avut Liga Arabă. Sâmbătă şi duminică – G7 plus Ucraina şi un format extins. A fost intens. Lumea ne aude glasul. Garanţii de protecţie şi securitate, recuperarea tuturor teritoriilor noastre, a tuturor oamenilor noştri, justiţie, implementarea Formulei noastre de Pace... Avem o înţelegere cu majoritatea lumii cu privire la fiecare punct important pentru Ucraina. Şi împreună vom creşte potenţialul Ucrainei.

Astăzi, duminică, aici la Hiroshima, Ucraina a fost un participant cu adevărat onorat la summitul G7. Subiectul Ucraina este principal, respectul pentru toţi ucrainenii este deosebit. Sunt recunoscător G7!

Întâlnire cu preşedintele Biden – şi, ca întotdeauna, devenim mai puternici după astfel de discuţii. Întâlnire cu liderul Indoneziei – semnificativă. Întâlnire cu preşedintele Republicii Coreea – există potenţialul pentru relaţii puternice. Întâlnire cu prim-ministrul canadian Trudeau – mulţumesc, Justin. Am vorbit şi cu liderii din Vietnam şi Australia. Am vorbit separat şi în detaliu cu prim-ministrul Japoniei – vom spori cooperarea. De asemenea, a avut loc o ceremonie foarte importantă la Muzeul Memorial al Păcii din Hiroshima...”, a spus Zelenski.

UPDATE 00:00 Războiul, criza climatică şi pandemia de coronavirus ameninţă decenii de progres al sistemului global de sănătate

Războiul, criza climatică şi pandemia de coronavirus ameninţă decenii de progres în ce priveşte sistemul global de sănătate, a declarat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la începutul reuniunii anuale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la Geneva, relatează dpa.

"Progresul este în pericol", a atenţionat Guterres într-un mesaj video adresat Adunării generale a OMS, ce se va încheia pe 30 mai.

Secretarul general al ONU şi alţi lideri politici au făcut apel la adoptarea de măsuri pentru a asigura asistenţă medicală de bază pentru toţi oamenii, precum şi la pregătiri pentru a putea răspunde la viitoare pandemii.

În prima rundă de dezbateri a OMS din ultimii trei ani, cele 194 de state membre vor discuta despre accesul la servicii medicale de bază pentru cei 8 miliarde de cetăţeni ai lumii şi vor dezbate bugetul pe 2024-2025 al organizaţiei.

Dezbaterile anuale au fost suspendate din cauza pandemiei de coronavirus şi a epidemiei de variola maimuţei, relatează Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

4 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

5 „Este cea mai letală forță de luptă de pe planetă și o vom păstra așa”